Debatt

Bra när apoteken ställer frågor om receptläkemedel

9 december, 2015 -

Tidningen Dagens Apotek fick nyligen viss uppmärksamhet för en artikel om en apotekskedja som uppmanat sina farmaceuter att fråga receptkunder om de också vill hämta ut också andra läkemedel som kunden fått förskrivet. Det finns anledning att klargöra några grundläggande..

Läs vidare

Utveckla egenvården med nya receptfria läkemedel

4 november, 2015 -

Paracetamol i tablettform plockas nu bort från dagligvaruhandeln. Framöver ska den som vill köpa smärt- och feberstillande läkemedel som till exempel Alvedon, Panodil och Pamol i tablettform vända sig till ett apotek, där utbildade farmaceuter kan ge rådgivning om hur..

Läs vidare

Apotek kan bidra till ökad jämlikhet i vården

17 augusti, 2015 -

Var tionde patient på en medicinsk klinik har hamnat där på grund av olämplig eller felaktig läkemedelsanvändning. En omfattande läkemedelsanvändning är förstås för många människor en nödvändighet som förbättrar livskvalitén och förlänger livet. Men det innebär också en ökad risk..

Läs vidare

Apoteken går kraftigt back på hanteringen av receptläkemedel

8 maj, 2015 -

Läkemedel är en central del av den moderna hälso- och sjukvården och utgör runt 60 procent av vårdens terapiåtgärder. Forskning, utveckling, tillverkning, läkarnas behandling, patientens erfarenheter och apotekspersonalens läkemedelsexpertis utgör en kunskapskedja som leder till bättre hälsa för landets patienter…

Läs vidare

Ge apoteken större möjligheter att hjälpa patienterna

7 maj, 2015 -

Vad ska det stå på receptet när en läkare förskriver ett läkemedel till en patient? Namnet på en läkemedelsvara – som idag – eller namnet på substansen som läkemedlet innehåller? Debatten har tagit fart efter att Läkemedelsverket för fjärde gången..

Läs vidare