Äntligen FIP-kongress

23 september, 2022 -

Pandemin har inneburit stora utmaningar men också att vi hittat nya lösningar på hur vi ska samverka och utbyta erfarenheter. Men att få träffa kollegor från många olika länder på samma plats kan inte fullt ut ersättas med ett digitalt..

Är farmaceutiska tjänster en patientsäkerhetsrisk?

13 september, 2022 -

Vi möter en hel del kritik från läkarhåll när vi utvecklar farmaceutiska tjänster. En del av den kritiken beror på att man inte vet vad vi kan och gör på apoteken. Så hur ska vi beskriva det på bästa sätt?..

En spännande höst!

22 augusti, 2022 -

Terminsstarten är här och skolorna börjar. För apoteken börjar en intensiv period efter sommaren som förhoppningsvis inneburit en skön ledighet för alla er som varje dag hjälper kunderna med deras läkemedelsutmaningar. Men hur ser hösten ut?   Efter en sommar..

Apotekens prioriteringar inför höstens val

17 augusti, 2022 -

Apotekens höga kompetens är idag en underutnyttjad samhällsresurs som skulle kunna göra mer för att förbättra tillgängligheten till läkemedel, förbättra folkhälsan och avlasta överbelastade delar av sjukvården. Inför  riksdagsvalet vill apoteken belysa tre aktuella samhällsområden där vi fyller en viktig..

Mer ansvarsfull försäljning av diklofenak

30 juni, 2022 -

Styrelsen för Sveriges Apoteksföreningen har antagit en branschöverenskommelse om hur försäljning av receptfri diklofenak ska ske på alla apotek. Smärtstillande läkemedel i gelform som innehåller den aktiva substansen diklofenak får enligt Läkemedelsverket idag säljas receptfritt på apotek samt i övrig..

EES viktigt verktyg för interaktionskontroll

27 juni, 2022 -

Elektroniskt Expertstöd, EES, är ett viktigt verktyg för farmaceuterna vid en receptexpedition. Varje år genomför Sveriges Apoteksförening en fokusvecka kring användningen av EES och i år valdes Interaktioner som tema. En interaktion är när två läkemedel påverkar varandras effekt vilket..

Höj receptens status!

9 juni, 2022 -

Den digitala utvecklingen och införandet av NLL gör att bilden av vad ett recept är förändras. Förväntningarna på vad apoteken ska kunna göra när alla recept är digitala ökar. Trots det ligger mycket av regelverken kring förskrivning kvar utifrån att..

Skärpta kriterier för ”Välvald” 2023

-

Kriterierna för Välvald – apotekens guide för ökad transparens kommer att skärpas ytterligare. Styrelsen för Sveriges Apoteksförening har fattat beslut om reviderade kriterier för att receptfria läkemedel ska få loggan Välvald på apotek 2023. Välvald är en världsunik guide till..

Apoteksföreningen kommenterar Riksrevisionens rapport om tillsyn över läkemedelshandeln

19 maj, 2022 -

Idag har Riksrevisionen publicerat en rapport som granskar statens tillsyn över läkemedelshandeln. Riksrevisionens anser att myndigheternas tillsyn inte är effektiv då ansvariga myndigheter inte får dela viktig information med varandra. Detta leder enligt rapporten till försämrad patientsäkerhet samt öppnar upp..

Farmaceutisk tjänst- redan i mål?

12 maj, 2022 -

Försöksverksamheten med inhalationsvägledning startade i mars och ska pågå fram till mitten av juni. Men redan nu har vi nått målet med 5 000 genomförda tjänster. Vi ser också ett stort behov av den här insatsen.   ”Den äldre damen med..